آیا گرانش، جهان را بعد از بیگ بنگ نجات داد؟
مطالعات جدید فیزیکدانان نشان می دهد که برهمکنش ذرات هیگز در حین انبساط شتاب دار جهان که بنام - تورم کیهانی شناخته می شود - می توانست منجر به بی ثباتی و فروپاشی جهان شود، اما این گرانش بود که جهان را نجات داد.
به گزارش بیگ بنگ، برهمکنش میان انحنای فضا- زمان یا همان گرانش با میدان هیگز هیچگاه به درستی درک نشده است. به همین منظور فیزیکدانان کالج سلطنتی لندن و دانشگاه های کپنهاگ و هلسینکی در یک مطالعه جدید که در Physical Review Letters منتشر شده است اعلام کردند توضیح ساده ای پیدا کرده اند. این تیم، با بررسی برهمکنش میان ذرات هیگز و گرانش و با در نظر گرفتن تغییرات آن با انرژی، به توصیف چگونگی ایجاد پایداری کیهان در لحظات ابتدایی پس از بیگ بنگ پرداخته است، آنها نشان دادند حتی یک فعل و انفعال کوچک می توانست مانعی برای پایداری کیهان باشد.
پروفسور آرتو راجانتی از گروه فیزیک کالج سلطنتی لندن توضیح داد: «مدل استانداردِ فیزیک ذرات که دانشمندان برای توضیح ذرات ابتدایی و فعل و انفعال بین آنها استفاده می کنند تاکنون نتوانسته پاسخ این پرسش را ارائه دهد که چرا جهان پس از بیگ بنگ فرو نپاشید. تحقیق ما آخرین پارامترِ ناشناخته در مدل استاندارد – فعل و انفعال بین ذره ی هیگز و گرانش – را بررسی می کند. این پارامتر را نمی توان در آزمایشاتِ شتاب دهنده ی ذرات اندازه گیری کرد، اما تأثیر زیادی بر پایداریِ بوزون هیگز در حین تورم کیهانی وجود دارد. حتی یک مقدار نسبتأ کوچک از آن هم برای توضیح بقای جهان بدون فیزیک مدرن کافی است!»
این نظریه ی جدید بر پایه ی داده های جنجالی محققان بایسپ ۲ در مورد لحظه ی تورم کیهان بدست آمده است، بنابراین کاربرد واقعیش بستگی به درستی و اثبات شواهد آن نظریه دارد. پس تا بدست آمدن شواهد بیشتر در مورد امواج گرانشی و پژوهش های بیشتر در مورد تابش پس زمینه کیهانی باید صبر کرد و دید آیا این نظریات با شواهد موجود اثبات می شوند یا خیر.
نویسنده و مترجم: سحر الله وردی -سایت بیگ بنگ / منابع: universetoday , astronomynow
انجمن فیزیک هوپا