شناسایی و جداسازی سلولهای سرطانی به روشی شبیه دیالیز کلیه
پژوهشگران دانشگاه ساوث ویلز استرالیا روشی یافتهاند که با آن میتوان سلولهای سرطانی را قبل از رشد و گسترش بیماری شناسایی کرده و سپس سلولهای سرطانی شناساییشده را از بدن خارج کرد. روش پیشنهادی برای فرایند انتقال سلولهای سرطانی احتمالا باید شبیه سازوکار یک دستگاه دیالیز کلیه باشد. در این روش خون فیلتر خواهد شد و در این فرایند سلولهای آلوده به سرطان از سلولهای سالم جدا خواهد شد.
این روش توسط دکتر مجید ورکیانی (Majid Warkiani) از دانشکدهی مهندسی مکانیک و ساخت دانشگاه نیو ساوث ویلز پیشنهاد شده است و در واقع یک راهکار کم هزینه و در دسترس را برای آشکارسازی شمار اندکی از سلولهای سرطانی در نمونههای خونی که دارای میلیونها سلول سالم هستند فراهم میکند. در این راهکار سلولهایی که در اثر بازسازی تومور از تومور جدا شده و در خون حل شدهاند جداسازی و ایزوله میشوند. این سلولها که به اختصار با نام CTC شناخته میشوند، با جای گرفتن در روند جریان خون به جاهای گوناگون بدن رفته و سرطان را گسترش میدهند. روش ورکیانی با چرخش نمونه خون بیمار سرطانی سلولهای ناسالم را از سلولهای سالم جداسازی میکند و به این ترتیب آشکارسازی آنها بسیار آسانتر میشود.
بر اساس یاداشتی از دکتر ورکیانی در این زمینه میتوان به این نتیجه رسید که روش آشکارسازی سرطان فرایند بی ضرری برای نمونهبرداری مایع از بدن است که میتواند برای مقابله با هر گونه از سرطانهای جامد همانند ریه، پستان، روده و ... به کار گرفته شود و نیازی به عمل جراحی نیست. در این فرایند میتوان از یک نمونهی اولیهی به مقدار کم شروع کرد و در ادامه همین کار را روی کل خون فرد انجام داد. به این ترتیب در پایان کل خون فرد فیلتر میشود و همهی سلولهای سرطانی آشکار شده و سلولهای سالم به بدن بازگردانده میشوند.
ورکیانی باور دارد که این روش میتواند عمر بیماران را طولانیتر کند و این بیماران برای اطمینان از زدایش تمام سلولهای سرطانی میتوانند یک دورهی پاکسازی سرطان (cancer cleaning) را انجام دهند. این روش میتواند در زمینهی راههای درمان سرطان تحول بزرگی به وجود آورد و پزشکان را قادر سازد که بتوانند برای سرطان به صورت پیوسته راهی پیدا کنند و در نهایت این روش منجر به تبدیل بیماریهای کشنده به بیماریهایی قابل کنترل طی یک بازهی زمانی طولانی شود. روش ورکیانی در حال حاضر در ایالات متحده، بریتانیا و استرالیا در حال طی مراحل خود برای کاربرد کلینیکی و درمانی است. پژوهشگران همچنین در حال همکاری با کمپانی کلیربریج بیومدیکز (Clearbridge BiloMedics) برای تجاری سازی این روش هستند.
منبع:زومیت